Energi

Mat från skogen

Ute i det gröna finns massor av mat. I helgen var jag och hälsade på några vänner i en liten by i Uppland. Där finns ett ställe som doftar lakrits när man går förbi, och där marken lyser ljusgrönt av spansk körvel.

En ljusgrön, anisdoftande soppa av spansk körvel.

Vårgrön soppa till 4 personer

Örter i salt och olja

Örtsalt

Ramslök till en sallad.

Kirskålspesto

Se upp:

Körveln liknar några mycket giftiga växter som den är släkt med: sprängört, odört och vildpersilja. Var säker på att det är körvel du plockar! Du känner igen den på doften av anis eller lakrits, som känns speciellt väl om du gnuggar bladen.
Kirskålen är också släkt med sprängört, odört och vildpersilja. Du kan känna igen den på bladen, som är trefingrade, tandade och sitter parvis.
Ramslöken är fridlyst i Blekinge.